Na potencje: sałatka z winogronami i serem

Winogrona czy też winorośl lubi chyba każdy, co prawda jedni wolą winogrona świeże, inni w postaci rodzynek a jeszcze inni – myślę, że spora większość – wino i koniak z winogron. Winogrona oprócz słodkiego smaku zawierają wiele wartości odżywczych takich jak potas, fosfor, wapń, cynk i bor oraz bogate są w witaminę A korzystnie wpływającą na wzrok i B łagodzącą stres. Winorośl podwyższa także poziom dobrego cholesterolu a hamuje wzrost tego złego. Ponadto winogrona posiadają działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe oraz właściwości wzmacniające odporność na infekcje, których więcej znajduje się w winogronach ciemnych.

Potrzebne składniki:

  • 1 średnia papryka czerwona
  • 1 średnia papryka żółta
  • 1 średnia papryka zielona
  • ok. 350 g winogron (dużych ciemnych lub jasnych)
  • 50 g rodzynek (pół paczki)
  • 125 owczego sera
  • 1 łyżeczka miodu płynnego
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki octu winnego
  • rzeżucha
  • przyprawy (czarny pieprz grubo mielony, ¼ łyżeczki soli)
  • płatki migdałowe

Wszystkie papryki myjemy i usuwamy z nich gniazda nasienne a następnie kroimy w cienkie paski lub w dużą kostkę i przekładamy do miski.

Do małej miseczki nalewamy ocet winny, w którym rozpuszczamy sól. Następnie dodajemy 4 łyżki oleju oraz miód płynny i całość mieszamy. Gotowym sosem zalewamy paprykę, mieszamy, miskę przykrywamy ściereczką lub talerzem i odstawiamy na kilka minut aby smaki się przegryzły.

W tym czasie winogrona myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki. Winogrona oraz rodzynki dodajemy do papryki, doprawiamy do smaku pieprzem a na wierzch kruszymy owczy ser (jeśli nie macie owczego sera może być ser mozarella albo ser pleśniowy).

Sałatkę mieszamy a następnie posypujemy płatkami migdałowymi i ponownie delikatnie mieszamy aby nie połamać migdałów. Wierzch sałatki dekorujemy, posypując rzeżuchą.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *